poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Z borówką w roli głównej.

Gorąco jak w piekarniku, tak że swoją aktywność sprowadzam do zera - z resztą nie tylko z tego powodu. Lato w pełni i piec się nie chce, a owoce kuszą, aby coś z nich ukręcić. Ostatnio zajadam się malinami i borówkami, czyli, to co teraz góruje na stoiskach owocowo-warzywnych.

Jeden chłodniejszy dzień wystarczył, aby borówka amerykańska wystąpiła, a jakże w innej roli, jak nie w roli głównej: z muffinkami, a w tym przypadku to właściwie odwrotnie.


Szybkie, więc się nie namęczyłam, a do mojego sprawdzonego przepisu na babeczki z owocami, można użyć dowolnych. Zatem stary przepis na babeczki z truskawkami zawsze na czasie. 
Tylko podmieniamy owoce - ilość ta sama. Przepis poniżej.


Muffiny z borówkami amerykańskimi - 12 szt.

2 szklanki mąki (a)
0,5 szklanki cukru (a)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (a)
2 jajka (b)
1 szklanka jogurtu (b)
0,25 szklanki oleju (b)
1 szklanka borówek plus po 3x12 na każdą babeczkę

Mieszamy składniki sypkie (a), w osobnym naczyniu mieszamy płynne (b), łączymy a+b na gładką masę - nie mikserem, tylko polecam widelcem, wtedy wbrew pozorom muffinki są bardziej puszyste i ładnie rosną, a nie zbijają się w twardą "grdułę". 
Wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy.

Nakładamy do foremek. Na wierzch kładziemy jeszcze ze 3-4 borówki. 
Pieczemy 25 min. w 170 stopniach.
(grzałka góra+dół, bez termoobiegu)
Smacznego.

1 komentarz: