Jeden chłodniejszy dzień wystarczył, aby borówka amerykańska wystąpiła, a jakże w innej roli, jak nie w roli głównej: z muffinkami, a w tym przypadku to właściwie odwrotnie.
Szybkie, więc się nie namęczyłam, a do mojego sprawdzonego przepisu na babeczki z owocami, można użyć dowolnych. Zatem stary przepis na babeczki z truskawkami zawsze na czasie.
Tylko podmieniamy owoce - ilość ta sama. Przepis poniżej.
Muffiny z borówkami amerykańskimi - 12 szt.
2 szklanki mąki (a)
0,5 szklanki cukru (a)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (a)
2 jajka (b)
1 szklanka jogurtu (b)
0,25 szklanki oleju (b)
1 szklanka borówek plus po 3x12 na każdą babeczkę
Mieszamy składniki sypkie (a), w osobnym naczyniu mieszamy płynne (b), łączymy a+b na gładką masę - nie mikserem, tylko polecam widelcem, wtedy wbrew pozorom muffinki są bardziej puszyste i ładnie rosną, a nie zbijają się w twardą "grdułę".
Wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy.
Nakładamy do foremek. Na wierzch kładziemy jeszcze ze 3-4 borówki.
Pieczemy 25 min. w 170 stopniach.
(grzałka góra+dół, bez termoobiegu)
Smacznego.
mniam! lubię takie letnie smaki :)
OdpowiedzUsuń