Myślałam, że pierniki to wyższa szkoła jazdy. Nie jestem kulinarnym specem, ale mam swoje patenty. Tym razem mam świeży patent na świąteczne pierniczki. Mogą być słodkim podarunkiem lub piękną i smaczną ozdobą na choinkę.
Do zrobienia świątecznych pierniczków choinkowych potrzebujesz:
- 250 g drobnego cukru
- 250 g płynnego miodu
- 300 g masła
- 750 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
W misce mieszamy składniki suche (z wyjątkiem cukru) - czyli mąka, sodka i przyprawa.
W makutrze ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Można użyć miksera, ale trzeba uważać żeby nie spalić silnika, bo twarde masło może być ciężkie do miksowania. Pod koniec ucierania dodajemy płynny miód.
Na koniec masę maślano-cukrowo-miodową dodajemy do wymieszanych wcześniej składników sypkich. Wszystko zagniatamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 1h.
Wycinamy różne kształty.
Ewentualnie dekorujemy - ja użyłam literek, które zakupiłam ostatnio w sklepie Tchibo.
Zarówno wałek, wycinaki i literki są bardzo praktyczne także w glinie :)
Kładziemy nowy papier do każdej porcji.
I ... gotowe!
Po wyjęciu z piekarnika warto przełożyć na siatkę, cz kratkę, aby spód nie zaparował
(wraz z papierem).
Po wystudzeniu przełożyć do pojemników, albo pogrupować po 5 i przewiązać kokardką na "słodki upominek". Te z dziurką można przygotować na pierniczkowe ozdoby choinkowe i jeśli jest jeszcze trochę czasu do świąt, to zamknąć w pudełku, aby skruszały.
ale fajne :) i pyszne na pewno :)
OdpowiedzUsuńChrupnął bym:)
OdpowiedzUsuńsą pyszne, to fakt :)
OdpowiedzUsuń