sobota, 3 października 2009

kulfi - lody indyjskie







Kulfi to tradycyjne lody indyjskie z pistacji, szafranu i kardamonu. Sama nazwa aż kusi - jest taka słodka :)

Można je zrobić z przepisu, który podaję poniżej lub kupić w Kuchniach Świata gotowe opakowanie, którego zawartość wystarczy rozpuścić w ciepłym w mleku i zamrozić.

Można też spróbować samemu, bo przepis jest bardzo prosty, a lody szybkie do wykonania. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia indyjska" - podróże kulinarne.

KULFI
czas przyrządzenia 15 minut, czas mrożenia do 1 h, dla 6 osób lub dla 3 łasuchów :)
Składniki: 3 szklanki mleka w proszku - 750 g, 180 ml śmietanki kremówki (ok. 30% tłuszczu), 6 strąków nasiennych kardamonu (w jednym jest ok 4 ziarenek), 1/4 łyżeczki nitek szafranu, 1/3 szklanki (75 g) cukru pudru, 1/3 szklanki (30 g) orzeszków pistacjowych - drobno posiekanych.

1. w dużym rondlu wymieszaj mleko, śmietankę, kardamon, szafran, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut na wolnym ogniu bez przykrycia, ciągle mieszając, aż płyn zmniejszy objętość do 3 szklanek - tak jakby wyparowała niepełna szklanka. Dosyp cukier, mieszaj aż się rozpuści. Rada: jeśli śmietanka jest gęsta, to najpierw ją lekko podgrzej, wtedy stanie się rzadsza i dopiero dodawaj mleko - w przeciwnym razie może nam się wszystko przypalić. Jeśli uznasz, że całość jest za gęsta i mleko nie chce się rozpuścić i są grudki, można dodać trochę wody, ale później dłużej trzeba gotować, aby objętość wody, którą dodaliśmy też odparowała.

2. zostaw, do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, przelej przez sitko, aby odcedzić, kardamon i nitki szafranu oraz orzeszki. jeśli przyprawy Ci nie przeszkadzają w gotowych lodach całość można zostawić, nie przecedzać - będą z orzeszkami, a jeśli masz cierpliwość można wyjąć same nitki i kardamon.

3. masę kulfi rozlać do pojemniczków wielkości połowy szklanki i zamrozić. ja wlewam po prostu to pojemnika po lodach - najlepiej mieć dwa litrowe, aby masa była cienką warstwą, bo się szybciej zamrozi.

smacznego!

4 komentarze:

  1. Niesamowity pomysl! i wykonanie tez w sumie proste... tylko jak tu skombinowac nitki szafranu w litewskiej puszczy? ;) chyba zrobie zaraz po powrocie! usciski dla NAJWSPANIALSZEJ Bloggerki i Jej Rownie Wspanialego Meza! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mogę podesłać. mam jeszcze z Tunezji cały słoik :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy ten przepis jest kompletny? to niemożliwe żeby połączyć 750g mleka w proszku (2 opakowania) ze 180ml śmietany i jeszcze żeby było coś do odparowania... nie powinno się dodać jeszcze mleka lub wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie nie jest :) Należy dolać sporo mleka, żeby masa miała konsystencję śmietanki bo inaczej klucha taka wyjdzie że szkoda gadać :)

      Usuń