środa, 2 września 2009
kurczak z bambusem
Ostatnio miałam taaaką ochotę na coś chińskiego, że musiałam zrobić jakiegoś skośnego kurczaka.
W planach miał być na ostro z orzeszkami ziemnymi, ale na bazarku, niedaleko którego mieszkam nie było orzechów ziemnych, a nie chciało mi się dreptać do hipermarkietu, bo była sobota zatem jak w to w sobotę "wojna wózków".
Zatem wynalazłam w szafkach i lodówce i postanowiłam użyć:
1 pierś z kurczaka - filet
2 łyżki pędów bambusa ze słoiczka
ewentualnie kilka suszonych grzybów mun
Sos sojowy - jasny, ewentualnie saszetka sosu - fixu do potraw chińskich - np. Knorr, Bami Goreng
Ryż.
Przyprawy: do kurczaka - np. papryka, sól, curry, 5 smaków. można dodać jakieś orzeszki - te co się zostały z pesto :] hi hi :] (bo w kuchni się nic nie marnuje ;p)
Ryż gotujemy.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy papryką, curry, czosnkiem lub jak komuś nie chce się bawić to po prostu przyprawą do kurczaka złocistego lub na ostro - dodać oliwy, wymieszać i odstawić do lodówki, aby kurak poleżał w takiej marynacie z oliwy z przyprawami.
Wyjmujemy kurczaka i smażymy na patelni teflonowej - już nie trzeba dodawać tłuszczu. Dodajemy pędy bambusa, orzeszki i smażymy.
Gdy mięso się zarumieni dodajemy ok. 50 ml sosu sojowego lub fixu do potraw chińskich.
Chwilkę smażymy, aby sos lekko odparował i gotowe. Podawać z ryżem. Jeśli ktoś nie ma sosu sojowego lub chce, aby było więcej aromatycznego sosu może dodać fix z torebki. Rozpuszcza się go w zimnej wodzie i zagotowuje. Gdy będzie gotowy można dodać do kurczaka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny przepis, w wersji rozszerzonej (bez stosowania półproduktów) szczególnie. Dziękuję i polecam.
OdpowiedzUsuń